vineri, 17 mai 2019

Trotinete electrice - închiriere vs achiziție

În Bucuresti există deja 2 servicii de închiriere a trotinetelor electrice oferite de Wolf-e și Flow. Serviciul celor de la Flow a avut lansarea oficială pe 10 mai însă în weekendul imediat următor(11-12 mai) erau disponibile doar vreo 5 trotinete electrice, probabil încă mai făceau teste. Astăzi, harta celor de la Flow este mai populată și se pare că serviciul este funcțional non stop.
Flow Ride SharingAcoperire trotinete Flow


Cei de la Wolf-e s-au lansat ceva mai devreme, prin luna aprilie însa serviciul nu funcționeaza în weekend, programul fiind de luni pana vineri în intervalul 7:00-20:00, cu excepția sarbatorilor legale și zilelor cu vreme nefavorabilă.


Trotinete electrice Wolf-eTrotinete electrice Wolf-e


Tarifele practicate sunt de 2 lei deblocarea atât pentru Flow cât și pentru Wolf-e iar apoi 0.50 lei/minut pentru Wolf-e și 0.40 lei/minut pentru Flow. Inițial cei de la Flow au anunțat un tarif de 2 lei pentru deblocare și apoi 0.20 lei/minut. În ziua lansarii aplicației, tarifele au fost de 2 lei pentru deblocare si 0.50lei/minut iar astăzi acestea sunt 2 lei și 0.40 lei /minut!

Americanii de la Lime se pregătesc și ei să intre pe piața din România, în acest moment părând că testează aplicația. Tarifele acestora vor fi de 3 lei pentru deblocare si 0.60 lei/minut.


Lime RomaniaLime Romania


Serviciile de închiriere pot fi văzute în două moduri. Unul în care se folosește ca mod de transport "last mile", adică după ce am terminat călătoria cu metroul și mai avem de mers înca 400-500 de metri pană la birou, pe jos sau, cu un alt mijloc de transport(tramvai, autobus, troleibus, maxi-taxi etc). Al doilea mod este cel recreațional(weekend), unde se poate folosi trotineta electrică pentru plimbare în parc sau pentru a face drumuri scurte, pentru a iesi în oraș sau pentru a merge în vizită la rude/prieteni care locuiesc nu foarte departe.

Având în vedere tarifele de închiriere și cele două moduri de folosire, vom face un calcul asupra costurilor de folosire.

Scenariul "last mile".

 presupunem că folosim trotineta electrică de două ori pe zi pentru a parcurge distanța de la metrou la birou, și luăm ca reper 400 de metri. Cei 400 de metri se parcurg în aproximativ 2 minute, 1 minut și 20 de secunde(la o viteza de 18 km/h) de mers și undeva la 30-40 de secunde pornit/oprit/parcat/asigurat trotineta.
Pentru această distanță/timp costurile vor fi de 4 lei(2 deblocări) + 2 lei(timpul de călătorie dus-întors). Din acest calcul rezultă un cost lunar de 120 lei x 5 luni/an(mai-septembrie), rezultă un cost de 600 lei/an. Pentru cei mai curajosi care extind perioada de utilizare între lunile aprilie-octombrie, costul va fi de 120 lei x 7 luni/an = 840 lei/an.

Scenariul "recreational".

În scenariul doi vom lua în calcul închirierea de plăcere pe durata weekend-ului și vom calcula costurile pentru o plimbare de 1 oră și jumătate(90 minute), de două ori pe lună.
În acest scenariu, costurile vor fi de 4 lei(2 deblocări) + 90 lei(timpul de plimbare), rezultând un cost de 94 lei/lună x 5 luni/an = 470 lei/an.

Având în vedere costul de achiziție al unei trotinete elctrice, situat între 1500-2500 de lei, concluzia este ca merită să închiriezi decât să achiziționezi, deoarece amortizarea, chiar și la cea de 1500 lei, va fi în aproximativ 2 ani. 

Avantaje si dezavantaje.

Avantajele achizitionarii unei trotinete electrice: este disponibilă oricând, o poți folosi atât pentru mersul la serviciu(dacă distanța nu este mai mare de 8-10 km), o poți folosi pentru deplasari pe toata durata weekend-ului, costuri de încarcare nesemnificative(~1-1.5 lei/încarcare). 

Dezavantajele achiziționarii: cost inițial destul de semnificativ, trebuie să o iei în birou daca mergi cu ea la serviciu, trebuie să nu uiți să o incarci, necesită service de specialitate, trebuie sa cumperi echipament de protecție(cască) și alte accesorii adiționale(pelerină de ploaie, manuși).

Avantajele închirierii: plătesti atât cât folosești, nu trebuie să o iei în birou si să o cari pe scari sau în lift, o poți parca în orice loc atât cât nu încurcă circulația/accesul pietonilor, nu ai grija încărcarii, nu ai grija defecțiunilor și al service-ului.

Dezavantajele închirierii: este posibil să nu gasești cand ai nevoie sau să gasești la dus și nu și la intors, cost mai mare față de transportul în comun, posibil ca serviciul să nu aibe acoperire în aria unde locuiești/lucrezi sau numarul de trotinete din zona respectivă să fie limitat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu